Deba (Gipuzkoa)

"Soro feria" ala "Zoro feria"?

Iñakik gaur egun oraindik baden eztabaida bat azaltzen du: "zoro" feria" ala "soro feria" den. 1930-1936 bitartean pertsona batzuk berezi jantzita azaltzen hasi omen ziren urte berriko feriara. Eta jendea orduan hasi omen zen "Zoro ferixia al da hau?" esaten. Iñakik dio bere gurasoek, arrebak, Agustinen aitak eta beste batzuek ere baieztatu diotela uste hori. "Murgi"k uste du inguruetako baserritarrek euren lehenbiziko erromeria inportantea izaten zutela urte berriko feria eta haiek ere "zoro" antzera etortzen zirela, eta hortik ere badatorrela izena.