Bermeo (Bizkaia)

Atuna txorien laguntzaz topatu

Atuna txorien laguntzaz topatu Txoriek laguntzen dute atuna non dagoen jakiteko: txirrina eta braia dira txoriak. "Arraine kalata dau" esaten dute hori ikusten dutenean. Moilako argazki zaharra batzuk erakusten du. Arraina detektatzeko makinak 1957-1958. urtean hasi ziren erabiltzen, ordu arte txoriaren bitartez asmatzen zituzten.

- Ta zelan jakitzen zenduen non dauen atune edo zelan igertzen zenduen?
- Aparatugaz ta txoridxegaz, bai. En jeneral, txirriñe, txori bet listue, itsosuen dauen halako txikitxue. "Antikete! Listo! Emasi!" Han semie dau entzuten.
- Ta zelako, zelako txoridxe da txirriñe?
- Txirriñe txi-txi-txi, txikitxue. Ta beste bat dau braille, braille atunen. Montata dauenien braillek! Dau en bez de hegazkeran ibilli, bertan montata itsosuen, "azpidxen dako harek arraiñe" esaten da "azpidxen dako". Horreri esaten dotsagu arraiñe kalata dau, bai.
- Haunek di kañaberak arraintzen dauzenak. Moillen.
- Eta zuk beti ezetu zuz aparatoak ala, detektateko arraiñe.
- Ba, beti ez. Hori aparatuek etor dizena, esango dotsut, “el año, el año cincuenta y ocho, cincuentas siete, cincuenta y ocho”, sondakaz.
- Ta hori baiño ariñau zelan igartzen zenuen non dauen?
- Ba txoridxegaz. Beran ganetik pasata. “Agarra dosku” ta bertan buelta-bueltaka. Ta gero etor dizenien biberuek masidxegaz, etzaten ezan duun masidxe ta bera altxaten zanda.
- Masidxe?
- Masidxe da zebue. Biberuen eruten zandune, bai.