Aranerreka auzoko toponimia

Aranerreka auzoko toponimia; Igeltsola baserriaren inguruko toponimoak.

- Uesarri. Uesarriko gaiña, Uesarriko tontorra.
- Eta bestia?
- Hau barrixa, hori merenderua.
- Ez, hau da Ugabide.
- A! Hau bai, bai, bai. Ugabide. Hori be sasoe baten, esaten dabenez, Mugabide izendakua, mugara, zeatik hemen dao mugia, [… dao mugia].
- Bai, honek… Honek dia.
- Hamen be bai. Hamen be dare, hamen be dao, zera, mugarrixa. Hortik gero, hortik [Erresiñoteiko] gaiñera doia zuzen, han dao beste mugarri bat. Gero handik pasatzen da Itxumendiko gaiñian uste dot dauala beste mugarri bat eta handik pasatzen da Elusuko elizian onduan, Ixaun, frontoian hantxe frontoi onduan hantxe dao beste mugarri bat ta gero doia harutz, ez dakit, zer aldera, Aizpurutxoraiñok. Hori be, Bergara partia Aizpurutxon aillegatzen da, Aizpurutxoko estaziñua edo nik ez dakit ze behintzat Bergarara pertenezitzen dala. Omen da.
- Hau Txanalakua.
- A! Hau da Txanala?
- Bai, hau Txanala errekia da. Hamen dao puntu bat izena daukana… […] esan dou, ezta?
- Hemendik hona etorri ta hamen Burdinkutz edo, hamentxe da holakotxe puntu bat.
- Eta ze da kurutzia?
- Harri-haitz holako txiki bat da, ezta? Ta nik haura argazkixan ikusitta [haura] ta “Jolin! Ze politta! Nungua ete da haura?” ta…
- Bertakua.
- Burdinkutz.
- Gero […] basarrixa… Galartza.
- 14a.
- […] ez da alleatzen.
- Gero hamen badao lau bat, hola, hor goixan.
- Basarrixa? Bai… [Kanalakuak, …]. Hori merenderuori nun dao hemen?
- Ze merendero?
- A! Uerrixa? Beste mapan.
- A! Bestian, e?
- Bai. Uerrixa… azpikua ta gaiñekua.
- Bai. Ta hemen granjia… eta Uerrixa gainekoa, hau da, zera, este… merenderua dauana? Eta gero hau da etxe berrixa, hori hutsik dauana… hau hemen…
- Euzkitza… eta honek elusuarren [Uerrixateko] etxe honek izango dia…
- […].
- Bai, horrek. Eta, orduan, nik esaten nebana zan, hor goixan badao zelai bat hola lau-laua dana… Ez dakit… kaseta bat edo dao…
- A!
- Bai, hamentxe, hamentxe. Hau Araneko sailla da zati bat, bestia honena ta bestia Lastorrittakua. Hirurak dare illaran. Hau lehelenguau izan leike Aranekua, hauxe puntiau. Ta gero… Hemen Uesarri nun dao, ba?