Bera (Nafarroa)

Ameriketan artzain 8. Ardi anitz hil. Ardiak kontatu

Ameriketan artzain 8. Ardi anitz hil. Ardiak kontatu Ardi anitz hiltzen zizkieten koioteek-eta. Mendira joan aurretik ardiak kontatzen zizkieten artzainei eta, gero, udazkenean, itzultzen zinenean, berriz ere. 100 burutik 7 galtzen baziren (edo 100 buru baino gutxiago), garaipena zen. Mendian zela ere kontatzen ohi zituzten ardiak: denak biltzen zituzten eta, arbasatik pasatzean, maiordomoak kontatzen zituen. Ardi guztien artean, ehun bat ardi beltz izaten zituzten; hoiek kontatzen zituzten noiznahi eta, baten bat falta bazen, ardi gehiago falta zirela erran nahi zuen.