Bera (Nafarroa)

Sorginak eta lamiak

Sorginak eta lamiak Sorginak hegaka ibiltzen omen ziren, urritzekin egindako erratzen gainean. Zugarramurdi eta Bera artean zulo luze bat bazela erraten zen. Gizon bat zuloa aurkitu nahi zuen eta gau batean (ilargi betean) abiatu zen; bere bidaian zehar aurkitutakoa azaltzen du: sorgin batzuk arropa jotzen eta beste batzuk dantzan eta parrandan ari ziren, baina, bat-batean tinako batean sartu ziren denak. Sorginak eta lamiak ez dira gauza bera. Lamiak ttikiagoak omen ziren eta urrezko gauzak zituzten.