Bardoze (Lapurdi)

Dolua gizonen eta emakumeen janzkeran

- Nola... zenbat atxikitzen zen?
- Puf... Urtia bedeen.
- Urtea bederen?
- Bedeen.
- Ni oroitzen niz "en cinquante-huit", ttantta, delako aitatxiin arreba, hil delaik, eta bon, hamalau urte nintien, eta bazen e... "J.A.C.", gazten eta..."... enfin...", e... bazien...
- Eiten zitien "des théâtres, fêtes des jeunes..." eta geo bazien "des... des sorties, en car", eta e... Ja(u)n (err)etora,edo Ja(u)n bikaria, biak bazien denboran, eta joan... joan nintain heekilan. A... ez, ez, ez... Ttantta hil berria, ez, ez.
- "Oui", oroitzen niz eta... ez.
- Eta e... beztimendan eta... beltzez.
- A, beltxez... beltxez.
- Eta gizonek ere bazuten zerbait ematen zutena?
- "Un ruban"?
- Beltxa. E... josten zuten e... paltuen, edo arropetan, gaiñeko arropetan, gizonek, eta emaztek e... beltxez.
- Eta atxiki... zenbat atxikitzen zuten gizonek? Urtea ere bai?
- Hastean?
- Hori emaiten zen eta... arropetan. Eta... meza denboran... ehorzketako meza denboran... bazuten... arropa, emaiten zena gainetik, eta "même" kapütxaekilan. Erten zuten "mantoleta", nik uste...
- "Mantoleta"?
- "Mantoleta".