Azpeitia (Gipuzkoa)

Litro olioa 20 duro

Umea zela amonak oliotara bidali zueneko pasadizoa kontatzen du. Erdi kaletik Eliz kalera bitarteko kantoian dendak zeuden, eta horietako batera bidali zuen amonak. Oliorik ez zegoela esaten bazioten bertan zain gelditzeko esan zion amonak. Eskarne dendatik joaten ez, eta holako batean behintzat, bete zioten botila olioz. Eskarnek dendariari hogei durokoa eman zion eta hark ez zion dirurik itzuli. Etxera itzulitakoan amona ezin sinetsita zegoen ez ziotelako bueltan dirurik eman; "sasoi hartan litro olioa 20 duro pagatzea zen... bueno!".