Azpeitia (Gipuzkoa)

Enparan Gaingo mutiko bat tirokatu

Enparan Gaingo mutiko bat tirokatu Soldaduek Enparan Gain aldean zebilen mutiko bat tirokatu zutenekoa kontatzen du. Joxe Mari eta etxekoak zuhaizpean egon ziren ezkutatuta.

Transkripzioa

- Ordun, beste gauz bat da, ba, e, gaztie, gu baiño zeoze sasoe... Enparango... hauen tarteko zea, mutille. Zea, mutil koxkorra ibili ganau-zai o zea, ta hortiken, kruze hortatik, hor goitik pasa zin mordo bat, hauzkaldetik. Beste pixkat honea ta beste pixkat hamendiken. Bai, ba. Zea, herriye hartzeko. Ta mutil koxkor hori nunbait bildurtu da /bildurtua/, behi-zai emen zebillen ta bildurtu da, ta [...] sartu ta tiro iten debe /iteebe/ bestiek -bai, ba, militarrak eta- ta ja-ta bertan hil.
- Izkutau nahien jarriko zan hue´re.
- Bai, bai, bildurtu! Zein bildurtu beharr zan ordun, zein bildurtu behar zan.