Azpeitia (Gipuzkoa)

Tifusa etxera nola iritsi zen

Tifusa etxera nola iritsi zen Tifusa nola harrapatu zuten etxean kontatzen du: izeba batek tifusa zuen gaixo bat zaintzean, etxera itzuli eta berekin ekarri zuen gaixotasuna.

- Ordun gaixotasun gehio're izaten zian tifusa bezela? Beste gaixotasunik?
- Nik tifus hori zeatu nun, ta ... a! Hori esan ber ziun: izeko horkua, añorgan, zeak, este, bere zean semin andrien ahizpa, semin andrie kalin bizi zana eon Añorgan zaitzen ahizpa, ta harek ekarri honea tifusa, ahizpa horrek. Ta gero gaixo zeuela ta izeko hori jun da zea hori zaitzea, errege hori zaitzea kalea, ta gero harek ekarri zun etxea. Eta etxin'e lehen'e hoyen aman illoba o neskame o eon zan hor luxea, ta harek'e ke inklimankada ibili zan, baiña hola harrapau "de todo" ez ta gaztik'e hala pasa izengo zeben. Baiño gero gure izeko're ibilli zan han, gure izeko ber izeten zun aldeko izeko harek'e, ta han ibilli zan ta gero harek etxea ekarri zun. geo nik harrapau nuen, ta ni "cuarenta" kalenturiekin. Geo anayek'e bai e? Baiño harek arintxeo pasa zuan. Baiño nik? Joe...