Azpeitia (Gipuzkoa)

Eskolako prestakuntza

Eskolako prestakuntza Zer eskolatara joan izan den azaltzen du. Prestakuntza ona eman zioten Maristetan. Kaputxinoen eraikuntza duela gutxi bota dutela aipatzen du.

- Ta zu txikitan noa jun ziñen eskola, hemen Azpeitin?
- Ni lelen parbulotan. Parbuluk zauden, oin gigantiek ta ateatzen ditube ba? Hortxe, hortxen behien zauen, parbulutan. Geo parbulutatiken pasa giñen zeara, goiko eskola. Oin aiuntamentuk alde hontatiken bigarrengo zea pisu badauke ba? Hortxe gendun guk maixue, osea, eskolie. Ta geo handiken belaxe samar ya Maristeta pasau nintzen. Ta nik Maristetako zea, neure formaziyue Maristek. Ordun Maristek zea haundiye zaukeben hemen e? Ze pena ematen dun. Ta atzo leetzen nun […] ta azpeitiarrak badie han ikasi zebenak. Maristek hor beste batzuek zien, zean, Naparruen hamen goialdetiken, Goizuetan o ez dakit nun zien, Kaputxinos. Ta Azpeitiko jendie’re bazien haruntz jundakuek, han estudiau zebenak. Ta lengokuen, atzo periodikuk o heraiñeukuk esango zun, dana bota in debela […]. Ta kritika jartzen zuen: historian eta hainbeste herriyei eman diyon zea bat, etxe bat, nolatan… dana bota debela. Ta Azpeitiyen badie han estudiautekuk. Dozena erdi bat eo.