Jakiak kontserbatzeko, gazi kutxa

Jakiak kontserbatzeko, gazi kutxa Hozkailurik ez zegoen garai hartan eta haragiari gatza ematen zioten gazikutxan kontserbatzeko. Aitak hiltzen zuen txerria etxean.

- Ez kongeladoreik eta ezer-ezer ez!
- Nola mantentzen zenduen haragie?
- Gatza emanda, gazitute.
- Kutxatan o nun gordetzen zan?
- Lehelen gazitu kutxan, gatza eman ta gazitu eta gero ixiki. Gatzitzen zanien ixiki, garbiu uretan ta ixiki. Zezeñie. Holaxe manejatzen giñen.
- Txerri-hiltzea eta etxen itten zenduen?
- Bai, aittek. Txarri-hiltzen beti. Ta han ingurun bailleran´e beti aittek hiltzen zitun txarridxek. Bai, hori bai. Ta gosie, ogiyen gosie, gaiñontzien... ta erropaik ez jazteko. Hori ze... Buenoo !