Astigarraga (Gipuzkoa)

Haurdun ez geratzeko neurriak hartzea, bekatu

Haurdun ez geratzeko neurriak hartzea, bekatu <p>Haurdun ez geratzeko neurriak hartzea bekatua zen. Hiru urtean hiru izan, eta frenoa jarri zuten. Ez zen planifikatzen. Fraideek sermoietan esaten zituztenak, izugarriak. Familia handiak izaten ziren.</p>

- Ta haurdun gelditzeko edo, neurriyik hartu hartzen zenuen ez gelditzeko?
- Lehendabizi ez behintzat; gaiñetan'e pekatua zan ta, dena pekatua. Ta hiru hiru urtian izandu nittun. Baiña handik aurrea ya frenua jarri geniyon guk ere.
- Jarri beharko
- Hombre, beharko, beharko. Hiru urtian hiru: bi seme ta alaba.
- Ta hoi pentsatuta izaten al zan? "Bueno, oain..."
- Oain bezela ez, ke ba, ke ba. Oain, aizu, ordun sermoyak etortzen zianak zeak frailiak eta, zean, esto ze ze gauzak esaten zituzten gaiñea. Jesus, Maria ta Jose! Ze ze gauzak. Oseake nahita nahi ez dena barrena behar zala, "nada de esto". Eta guk oain esaten deu, goatzen naiz, esto, fraile bat oain dela urte batzuk, ba, oain esango balitu hoik, harrika eramango litukete; beak esaten zuten, beak e? Frailiak, "oain hoik esango banittu harrika emango lieke", egiya, egiya. Baiño gaur sikiera gauz bat ona bado, "bueno, nahi det eta ekarriko det, ezta?". Baiño ordun dena balekua. Horregatikan'e famili galantak izaten zian ba.