San Isidrotik San Cristobal arte, mendian ardiekin

San Isidrotik San Cristobal arte, mendian ardiekin <p>San Isidro ostean joan eta San Cristobal ingurura arte mendian ibiltzen ziren ardiekin.</p>

San Isidro ostean joan eta San Cristobal ingurura arte mendian ibiltzen ziren ardiekin.

-Ta zenbat denborako egonaldixak itten zittuein normalian?
-Mendixen? Ba, mendixen izeten dok San Isidro ostien fan ta… Oin bilddotsak be goixau etorten dittuk. Lehen komente bilddotsa orduen e, nire gazte denporan, ba, oin berrogei urteko zerien etorten zittuan bilddotsak febreruen erdittik atzera, marzo lehenenguen hor, esateko. Ta orduen, ba, udebarrixen egoten zoan ardixe, ba, esnien, ia. Oin eneruen eitten badusk /bousk/ ba ha maietzerako jak bajetan ekindde. Baiñe marzuen eindde dauena ba ha esnie ondo jak, ta mendixen orduen ha harrapetan zoan, bilddotsa berandu baiñe faten zittuan San Isidro inguruen faten zoan jentie mendire. Ta San Isidruetatik San Kristobal ingurura arte batzen zoan ardixe. Batzuk geruau be bai. Ni akorde…zerak, Madalenak nox izeten dittuk?
-(Senidea) Hogeta batien edo.
-Julio “veintidos“ edo holako bat?
-Madalenak!
-Bai.
-Ni akordetan nok Matromariko Domingo difuntuek, han fango zuan neskaren bat mendire. Ta Madalenetan, Gordoa ez zuan Madalenakue?
-Bai, bai.
-[Zubillagan gehixau, Madalena be…]
-Bai, bai, bueno, ba, Matromariko Domingok bateron batek igo biherko /biko/ juan Matromaittik eta ekarriko juan Gordoandako esnie Madalenetan, gatzatue eitteko. Hori makiña bat bider, historikua zuan hori Degurixen.
-Hori Migelekin ein izen dau?
-Hori ez jakixat /etxakixat/, hori Mielen denporan ez jakixat /etxakixat/ eingo euen. Ez jakixat /etxakixat/ eingo euen.
-Nik Domingo ez neben ezautu.
-Bai. Domingo, Domingon epokan Madalenetan esnie egunero, urtero etorriko zoan Gordoangana, gatzatue eitteko. Bai, horreik, nik ikusitte […] ekarten, baiñe hori Degurixen […] ta hango komentaixuek betik. “Domingok esnie batuko dau Madalenetan Gordoai bielketako“. Betik esaten juen ta…

Egilea(k): Iñigo Agirre Mendieta