Gerra osteko egoera; baserriko ekonomia

Gerra osteko bizimodua. Errazionamendua: Baserrian hartzen zen gariaren zati bat udalera entregatu behar izaten zen; garia jotzea debekatuta; errotak prezintatuta...

-Orduen be pasetan zan, razionamentue ta garixe kamaran da eziñ jo.
-Joten be itxi ez eta ha entregau in bi zala.
-Errotie prezintauta egoten zan, errotie zabaldu artian, eta errotie zabalketan auenien kartillie etorri artian; permisua, kartillia, aintamentutik etorten zan. Ha barik ezin geikien garirik eruan.
-Da entregau mordo bat garixa, burdikaria. Garixa Arrasatera, etxakixat hi akordetan haizen ala lenau zan.
-Akordetan naz zela, ni neurritten regliaz mutikua, ha pasau raust eta. Bardinddu ta benga. Kargau burdixa ta. Eztakitt zenbat eraitten gauela ta.
-Errentie pagetako be garixaz pagetan zan, da miau!