Arantza (Nafarroa)

Kontrabandoa

Kontrabandoa Puntillak, zetazko galtzerdiak, autoen kubiertak, kobrea... Bizkarrean eramaten zituzten paketeak makil baten laguntzaz, karga bi bizkarretan banatzeko. Batek zuen besteak abisatzeko lana. 6, 7, 8, 10 lagun joaten ziren. Guardia-zibilak izaten zituzten mendian atzetik. Binaka joaten ziren normalki eta bidegurutzeetan batzuk bijilatzen aritzen ziren. Guardia Zibilek tiroak botatzen zituzten airera norbaitekin gurutzatu ezkero. Bati tiroa eman zioten belaunean. 3 bat orduko bidea egiten zuten. Baziren Guardiak atzematen zituzten zenbait txakur, nahiz eta batzuetan huts egiten zuten. Bidonak ziren eramateko gaiztoenak. Larruak ere pasa izan ziren gero.