Arantza (Nafarroa)

Ikatza: Pagoa edo haritza erabiltzen zen. Txondorra bildu

Ikatza: Pagoa edo haritza erabiltzen zen. Txondorra bildu Pagoa edo haritza erabiltzen zen gehien bat. Gaztaina erabiltzen zen arotzendako ere. Desberdinak ziren. Ikatzik onena pagoarekin egiten zen. Txondorreko lurra beheraino erortzen zenean jakiten zen ikatza egina zegoela. Plaza guztia garbitu eta egon zitezkeen harriak baztertu eta ikatza ateratzen zuten arrazteluarekin, pilatu eta hozten utzi. Zakuetan sartzen zen ondotik eta mandoarekin edo idiekin jaisten zen, karroetan. Orbegozo izeneko bati saltzen zioten. Burdina urtzeko erabiltzen zuen.