Txerriak

Txerriak izaten zituzten, baina txerrikia jatea komeni ez zitzaiela eta txerria hazteari utzi zioten.

Transkripzioa

- Eta txarrixa noiz laga ziñuen? Zeaittik ni ondio akordatzen naiz hona txarrixa hiltzera etortzen zianian.
- Bai. Ba, lehen esan dotena. Gu familixa haundixa izen giñen, baiña ya gero familixia, geuk ez giñuan asko euki ta anaiak-eta ezkondu zianian, ya bajau ein giñan. Eta [lagunetan] bi daren familixarako txarrixa hiltziak ez dau merezi, zeatik txarrixak ikutu asko eukitzen dau. Gero, bestetik, berriz, edadekuak, eta edadekuei gaztiendako ez dao txarrikixa. [...], jan biharrekua, gaiñera, gaztiak txarrikixa, jan biharrekua. Baiña edadeko personendako ez dot neuk... Ta [...] geuk nola ez giñuan, ya ez giñutzen... ez jakun komeni txarrikirik, ta gero familixarik ez geunkan, hortara, laga ein gontsan. Ta apurka-apurka juan gara puskat kale antzeko bizimodua [eitten] jun gara. Geu zahartu gara ta...