Andoain (Gipuzkoa)

Sutea, baserria, basoak eta artzaintza

Sutea, baserria, basoak eta artzaintza Urrizti baserriri buruzko azalpenak: hiru aldiz erretako baserria da. 1928an izugarrizko sutea piztu zen, basoz baso, Leitza aldetik Urrizti inguruko basoetaraino. Gaztainondo ugari zegoen Urrizti inguruan. Orduko hartan baserria sutetik salbatzea lortu zuten. Sute hura eta gero, Maria Kristinaren aita soroak egiten hasi zen. Aitona eta aita artzainak ziren: 300 arditik gora zituzten. Adarramendi eta Usalartza aldean ibiltzen ziren ardiekin. Gerora, Maria Kristinaren ume garaian, 60 ardi inguru zituzten: eskolatik irtendakoan ardi bila joan eta ardiak jetzi behar izaten zituen.