Amorebieta-Etxano (Bizkaia)

Boluetako bizimodua erdaraz

Boluetako bizimodua erdaraz Umetan Boluetan bizi zen eta bertako bizimodua erdaraz egin zuen. Lagunek ez zekiten eta nebarekin ere horrela egitera ohitu zen. Morgako familia bat heldu zen auzora, eta maistrak bertako alabari laguntzeko eskatu zion bazekielako euskalduna zela.

- Orduen zure ume sasoko bizimodue erderaz izen zan.
- Bai, bai, bai, bai, bai, erderaz, erderaz. Euskeraz ez giñun bapez eitten, eskolan be…
- Ta nebiegaz be erderaz?
- Ez, ez, erderaz, erderaz. Bakizu kostunbria galdu ezkero euskera, aittu eitten dozu ta eitten botsue eitten dozu, baia ia eguneko tertulixe erderaz.
- Lagunekin [...] erderaz eitten gendun. Ni akordetan naz eskolan, maistriak jakin euen nik euskeraz dakiana, ta gu eskolara gabizela, etorri zien orduen Morgatik ta hortik leku askotatik jentia. Baskonian eitten uen biher, ta Baskonian gero ba etxiak eta emoten otsiezan. Ta famili bet etorri zen Morgatik ta eskolara hara gurera hasi zen, ta neskiak ez euen jakin kasi erderarik ta maistriak esate osten niri, Rosario deittuten ostien eskolan, Txaro ez, kanpoan beti Txaro, baia maistriak Rosario ta esaten osten: “Ayúdale a esa a ver lo que dice o lo que hace”, baia nik jakin neuen, e! Neuetzako ondo jakin neuen, baiña ein ez giñun eitten.

Egilea(k): Oihane Amantegi