Amasa-Villabona (Gipuzkoa)

Txantxangorria eta kukua

Txantxangorria eta kukua <p>Txantxangorriari kukuak arrautza jartzen dio habian. Beste txori batzuei ere jartzen die. Hamabi-hamalau arrautza jartzen ditu kukuak. Kukua arrautzatik besteak baino lehen jaiotzen denez, inguruko arrautzak kabitik bota egiten ditu.</p>

- Kukuba. Kukubak jartzen dio asko. Ta beste ba...beste batzueidi’re bai. Kukubak ekibokaziyo haundiyak jende askok...”kukuba nola izango da asko, arrautza bakarra jartzen dik eta!”. Hiri arrautzak zenek esan dik bakarra jartzen dula? Bakarra jartzen ziok kabi bati! Baiño hamabi-hamalau arrautz itten dizkik eta lurrean uzten dizkit. Harek kabiya billatuko du baiña bakitte eh gutxi gorabehera ze kolore o ze...ze tamaña ta zea...hari jarriko dio eh! Jarriko dio arrautza hua, ta jeneralmente ekoiziyua...lenao jaiotzen da kukubana. Kuriosua da eh, zeatikan hoi? Zeatik hua jaiotzen da aurrena, ta han don inguru guztik heguakin dan...dana bota itten dittu, bea jabetzen da. Hoi hala da.
- Eta hori txantxangorriari hori gertatzen zaio orduan?
- Txantxangorriyai bai, beste bazuni’re bai eh! Kukurruka ta hoiei ta...hoiei’e jartzen dizkiye baiño! Txantxangorriyai’re jartzen dio.
-Bai, kantuak ere badaude eh, horrekin...hori esaten dutenak. Txantxangorriai...kukua kabian...jartzen diola...arrautza jartzen diola ta...
- Bai, bai, bai, bai. Geo han bestia baldin bado hola... bota iten dittu heguakin hola...zea...bota iten dittu. Eta...hantxe, hua...huaa eten, be... eten behari janaria eman ez ta...kukubak hoi du. Geo beste bat da “el quirrial” o kukuban berdiña iten...beste bat badao holaxe iten duna. Baiñon guk hemen ezautzen deu kukuba asko.

Egilea(k): Irati Lizeaga (Badihardugu Euskara Elkartea)