Aizarnazabal (Gipuzkoa)

Aizarnazabal inguruko jaiak

Aizarnazabal inguruko jaiak Gaztetan inguruko herrietako jaietan ibiltzen ziren: Zestoa, Urdaneta... Zestoan Ama Birjinatan, Oikian San Bartolometan, Aizarnak ere abuztuaren 15ean, Urdanetan San Martinetan, Altzolan San Roman egunean...

Transkripzioa

- Ta, zuek, e, gaztetan eta, ba, jai-egunetan eta, bertan Aizarnazabalen izaten ziñaten edo, ba, ez dakit, Zarautza o Zestua aldea ta juteko?
- Ez. Bai, Zarautza gutxi, Zarautza gutxi. Gehienen hemen Oikiya zean, Iraeta ta inguruko zeatan. Geo, Urdaneta, Aizarna, hemen bueltako zea habeta.
- Erromerieta.
- Bai, Erromeia.
- Ta nun izaten zian erromeiak?
- Erromeiak? Ba, iten zian, ba, plazan, herriko, zea, baillarako plazatan.
- Hemenguan 'e bai?
- Hemen 'e bai, ta.
- Jaiero?
- Ez, ez. Herriko festetan [...], jaiero ez. Jaietan, ba, gaztiak giñanen, ba, bezpereta etorri ta, pelotan in ta, holaxe. Eo saltaka eo [...]. Etortzen ez bagiñan, ba, igual bi o hiru basarriko zeak juntatu basarri baten, eta hantxen jolasen ein ta illuntzea arte, ta. Illundutakuan afaldu ta ohera. Gaztiak, txikiyak giñanen, ta geo gogortu giñanen, ba, baten ta besten, ta, gehixio pixkana-pixkanaka. Baiña Zestuan 'e Ama Birjiñetan ta, Oikiyan 'e San Bartolometan izaten zian [lau bat] jaittan, eo, ta Urdanetan San Martiñetan, ta.
- Bai, bai, bai, auzuak bai.
- ...Aizarna.
- Aizarna 're abuztuan, udaan, Ama Birjiñetan, hamabostian, horrea ta. Geo hemen, zean, San Migeletan, esan deun lehen bezela, ta geo Urdanetan San Martiñetan, ta ya, ya hor bukatzen zian.
- [...]
- San Martiñak eta geo Altzola bada, han bazan, oain ez det uste iñor bizi danik han, Altzolan 'e San Roman eguna o, han eun bat o bi itten zian, eo hiru bat. Hara ta.
- Jairik ez zan falta izaten.
- Ez, udan o zean partian ta ez. Beti izaten zan. Batea o bestea, o.