Soraluze (Gipuzkoa)

Euskarak gero eta esparru gutxiago herrian

Maristetan ibili zenean, gerra garaia zen. Eskolan gaztelaniaz izaten zen dena. Kalean ez zuten euskaraz egiten, erregimenaren aldeko norbaitek entzunda "kristianoz hitz egiteko" esaten baitzien. Dendan lan egiteko ere, gaztelaniaz egiten zuten bezeroren batek euskaraz jakingo ez zuela pentsatuta.

-Hemen Maristetan eskolan hasi ziñanian, gerra denboran, ezta?
-Bai, bai. Sei urte... treintaseisa gu Maristetan.
-Eskolak-eta erderaz pentsaitten dot izango ziela.
-Bai, bai. Danak, e. Baitta Eskola Armerixia be. Erderaz.
-Euskeraz eittiagatik kastiguik izaten zeben?
-Berak frailliak ez. Baiña guk kalian be ezin [giñun] euskerarik ein, porke tokatzen zan erozein hortara pixkat rejimenekua "digamos", eta esaten oskuen "que hablemos cristiano". Ta, klaro, gure euskeria horregatik da pixkat zatarra. Zatarra edo; pixkat erderaako...
-Joeria, ezta?
-Joeria. Gero beste bat dendiagaittik be bai. Porke mostradoria bazaoz lehen, ba zu euskeraz bazabiz herrikuekin, baten bat sartzen bazan... Ta hamen erdeldunak, puf, azkenengo hirurogei urtian dagoz. Ta asko gaiñera, ta horregaittik erderaz in bihar han eta.