Mendaro (Gipuzkoa)

Kobazulora eta trenaren tunelera ezkutatzera

Kobazulora eta trenaren tunelera ezkutatzera <p>Gerra garaian, umea zen Felisa. Kalebarrenekoak kobazulo batean ezkutatzen ziren, kanposantu aldean bonbardaketa zegoenean. Trenaren tunelean ere ezkutatzen ziren. Inguruan kobazulo ugari daude. Aitzbeltzeko koba aipatzen du.</p>

Transkripzioa

- Gerra... ni txikixa nitzan gerra denporan. Zortzi urte nakazen. Ta honaxe etortzen giñan. Hor... hori ikusi dezue kobazulua? Horraxe etortzen giñan... Bonbardeua... hor kanposantuan, Iertu aldian, eta Kalebarrenekuak horraxe etortzen giñan.
- Horrexeta etortzen giñan.
- Izkutatzea?
- Bai, bonbak botatzen... ta aber ze in bihar gendun guk! Eta gero, klaro, hori txikixa da kobia. Eta, klaro, zaku batzuk eta ipintzen zittuen hondarrakin ta, baiña esaten zeben: “Hamen bonbaren bat botatzen badabe, hemen gaiñian, danok enterrauta gerau biha dogu /bihou/!”. Eta gero, hor tunela, Mendarotik urteeran tunela badao ba?
- (Hiztuna 2) Trenan tunela.
- Trenan tunela, han... ipiñi zittuen kriston zaku pillia hondarrakin, eta danok hara juten giñan. Ya mendarokuak hara juten giñan. “Kalebarrena, hona Kalebarrena!”, Kalebarrena esaten giñon hamen. Txikixa zan da!
- Beti, betidanik.
- Hori beti hala ezautu deu. Hori beti ezautu deu. Hori beti ezautu deu.
- Ta garai baten hortik noako pasua o zer zeon?
- Ezer ez.
- Pasoen bat badauka ala?
- Ezer ez. Ezer ez. Hortxen amaitzen da. Behera zulotxo bat o badaka, baiña iñor ez da juten horra. Azkoittiar batzuk, azpeittiarrak o etortzen dia hori errekistatzen... hazurrik ete dauan ta hola... ibiltzen dia. Noizian behin etortzen dia horrek. Etortzen dia.
- (Hiztuna) Ez zan hain zaharra.
- Ta koba asko dao hor mendixan ta... Aitzbeltzekua kobia ta, e? Ezautuko dek?