Getaria (Gipuzkoa)

"Txordoketan egitea"

"Txordoketan egitea" "Txordoka" hitzaren azalpena. Mahatsa bildu eta gero nahi duena hondarrak batzera joan liteke; hori da "txordoketan ibiltzea". Mahatsa bildu aurretik ere egin daiteke hori, baina mahastiaren jabeak ez du uzten, normala denez.

- Eta entzuna daukat, baiña ez dakit zer dan, “txordoka” o “txordokia”… “txordokan itea”, o…
- “Txordoka”?
- Zer da hau?
- “Txordoka”. Zea izango da, mahatsa bildu, pasatzen dan jende, e, zea, aurrea, ta geo atzetikan han geatzen dienak, morduak, haiek, zuetzako izaten dia, juten ta biltzen ditunantzako, “txordoka”.
- Pasatzen dan edozeiñentzako.
- Bai, bai, eozein. Zeuk oaiñ nahi bazu mahastiyeta jun ta billatzen dezuna, zeuretzako.
- Neuretzako.
- Eta hori da “txordokan”?
- “Txordoka” hori da. Leheno, lehenotik ez dek laatzen, e! Iñok ikusi ezkeo, errieta ematen due, mahatsa hartzen mahastitikan, bildu baiño lehenuo. Geo biltzen danian, ordun bai.
- Ordun bai. Ordun libre.
- Ordun “txordokatan” libre. Hoixe da “txordoka”.