Ermua (Bizkaia)

Suegurra eta egurrikatza

Suegurra eta egurrikatza Egur-saltzaileak Eibarrera. Gerra inguruan agertu ziren ekonomikak. Egur-ikatza ere erabiltzen zen erregai gisa, baina ez sua egiteko, garestia zen eta. Plantxarako, tailerretako sutegietarako eta abar erabiltzen zen. Txondorrak ezagutu dituzte inguruko basoetan.

-Egurretara be, sua eitteko egurretara be basora. Benga!
-Makiña bat buelta ein juan Untzaman Fedek, mekauben diez.
-Bai, danak.
-Hamalau edo hamabost urte arte, latigo!
-Ermuan egurra saltzailliak be bajauazen, Eusebio Ureta ta. Horrek sutarako egurra preparau ta Eibarrera joan eta saltzen eben harek. Iketza be, iketza be gitxi. Eske egurra zuan ona ekonomikiandako ta. Ekonomikia be orduantxe, gerra inguruan hasitta, e. Aurrerao danian su bajua. Eibarrera egur saltzera.
-Nere andrian gizonak, Malkorra, hil ein zuan. Ikatza be eitten juan mendixan, "carbón vegetal". Hor Untzaman eta.
-Baiña carbon begetala karua urtetzen juan.
-Giputxa zuan eta. Mendixan ibilittakua bizi guztian.
-Baiña iketza, egur-iketza karua sua eitteko. Ha plantxia eitteko ta. Plantxiandako ta eitteko. Inddarrik be ez jauan (etxauan) ba.
-Taillerretarako ta, fraguetarako.
-Suteixak, suteixak berotzeko, taillarretarako. Oin soziedaderako bakarirk usatzen dok, txuletak erretzeko ta, baiña...
-Ezagutzen zenduen hemengo mendixetan Ermuko jenderik ikatza egiten?
-Bai. Honen suegrua be baitta, ta asko.
-Baiña normalian eitten zan basarrixetan eta?
-Hamen Hanbrekuak igual ingo juen.
-Gurian aittittak eta be eitten juen. Basarrixetan-eta iketza eitten zuan baiña gitxi. Eske erropia plantxatzeko be jeneralian, zela suakin berotu, iketza ipiñi barruan eta tximinixiakin erre bidebatez. Ta hortarako basarrixetan itten zuan, nik asko ezautu juat txendorra eitten, bai.
-Hamen Hanbre gaiñian daon basarrixa, saltzen dabena, zelan dittuk horrek?
-Mardua.