Muxika (Bizkaia)

Zahagiaren hileta ospatzeko arazoak diktaduran

Zahagiaren hileta ospatzeko arazoak diktaduran Ariatza auzoko jaietan ospatzen den "Saragiaren hileta" ospakizuna 1889 urtetik dator, baina antzerkia 1960ko hamarkadan egin zuten lehen aldiz. Sasoi hartan, diktadura garaian, beti izaten zituzten arazoak.

Transkripzioa

- Ostantzien zaragixena, teatroa-ta? Hori joe lelengoko biderrez izen zanien, burdixek azpigarrixegaz-eta ekarritte ta enei! Mille bederatzirehun ta hirurogeta asko barik.
- Eta problemarik ez zenduezan eukitten guarda zobillekaz-eta?
- Beti guarda zobillen menpien, beti ia zer, ia nundik doan asuntoa. Txibatoak egon zielez euzoan, itzelak, itzelak. Tabernan be zeuzer esaten bagendun be taka jakitten eben herri guztixen ensegidakoa ta guarda zobillek be igual-ta.Ta abisue beti: "Kontuz gero hara tabernara joaten zarenien, kontuz ze esaten dozuen!". Etxien hori entzun barik ez giñen joaten tabernara. Hori. Ba holantxik.