Errazionamenduaren nondik norakoak

Ihes egin zutenak. Errazionamendua: azukrea; olioa. Errazionamendu kartila familiako. 3 urte inguruan bizi izan ziren horrela. Tabernatan ere ez zen ogirik egoten.

- Ez, ez.
- ...gerrara?
- Soldau ibili zien, baiñe ez zan iñor [hil].
- Baiña tokau xaten soldau fatia, ezta?
- Bai, soldau fatia.
- Alde be eingo eben batenbatzuk, ezta?
- Bai, alde be askok. [Igesi ein auen]. Beste asko fan zan, ba, asko karlistak zienak Vittorixara pasau zien rekete. Holaxe, ahal dan moduen jentie.
- Gero razionamentuek. Ta gero, ba, enee... Azukarra ta dana razionau... kafie ta, hola, apurtxo bat emoten auen ta... Azukarra holako bal-bal-baltza ta zatarra ta... Olixue be gusto bat txarraokue...! [Ze jan...]. Ta basarrixen txarrixa hiltten auen. Bat hiltteko [seketan] auen; besteik hiltteko ez auen emuten zerik. Ta, ba, baserrixan defendiduten zan. Kalien txarto. Dirue eukitte be ezin topau janik. Bai.
- Nun erosirik ez, [...] falta.
- Ta razionamenturako kartillak izeten zien, ezta?
- Kartillatxo batzuk emuten [oskun].
- Familixako. Famelixako. Ta razionamentue... Batzuetan etorten zan hillebetera edo, ta hurrengo gutxiaora iguel ta, badakitzu? Razionamentuoi... Holaxe.
- Ta etxian zenbat lagun izan, hainbeste tokau?
- Bai, tokau eitten zan hainbeste. Gurien ez auen fumadoreik edo zerik, baiña kartillak euken fumadorientzako be. Bai, tabakuentzako be. Bai. Baiñe fumadoriak ez zienak be kartillia baeuken ta [beraik] hartu eitten auen, ta fumadoriek hartzen auen kartillioi ta ekartzen eben.
- Zenbat denpora iraun eben horrek?
- Horrek? Hiru urte uste dot aguentau auela. Gero, ba, gerrioi akabau zanien, gero handik laister, ogi zurixori ta argittu zan ta jentie pozik. Baiña orduen jentie kalien ta [mutillek eta, ba, zerien ezer ez], ta etxetik artue iguel eruten eben [han, merixendan] kalien jateko. Ez zan egoten ogirik eta, kalien! Tabernetan be ez zan egoten ogirik, [horixe esan] arren. [...] falta.