Amorebieta-Etxano (Bizkaia)

Maistra euskalduna, baina ezin euskaraz egin

Maistra euskalduna, baina ezin euskaraz egin <p>Montorra auzoko eskolako maistraren alaba bere laguna zen. Maistra zornotzarra eta euskalduna izan arren, ezin izaten zuten euskaraz egin.</p>

- Bai, gero maistrien alabie lagun itzela zan nirie.
- Nor zan maistre hori?
- Doña [Benita], Zornotzakoa.
- A, euskeldune?
- Eta euskeraz eiten zenduen eskolan?
- […] bai.
- Baiña orduen ez zeben ametitzen euskeraz eitten, koittaue! Iñun bez! Dana erderie. Ta nik halan-holan justo samarrien erderie jakin nauen. Ta maistrieri esan notsen: “Nik ez dakit erderaz”. Ta “Tú lo que no sabes es morder”. Ze ni juaten nintzen amagaz plazara, ta eruaten notsen maistrieri gaztaiek eta arrautzek eta [hurrak]. Ta han askori. Ta danak [ezetuten zien].

Egilea(k): Uxue Arrese Torres (Urritxe institutua) , Ane Mugarza Laucirica (Urritxe institutua)