Ondarroa (Bizkaia)

Itsasoko sirena

Itsasoko sirena Itsasoan ezbehar bat egonez gero, herri guztian entzuten da sirena, elizako teilatuan dago bozgorailua. Atunontzia herrira sartzerakoan bat jotzen dute, sardina, txitxarro eta berdelari bina, antxoari lau eta antxoa txikiari lau. Lautik gorakoak itsasoan ezbeharren bat gertatu dela adierazten du. Lehen ez zegoen helikopterorik erreskate-lanak egiteko. Itsasontziak lehen egurrezkoak ziren; elkarrizketa garaian, ostera, burdinazkoak edo txapazkoak.

- Itsasuen eh zoze pasau bazan?
- Sirenik, hor dau sirena bat, han de kofraixe, han eh Kalatraba parin, han da zubixe ta hantxe joten dabe sireni, baiña entzuten da elizako taillatutik. Herri guztiai hartzeko altaboza ipintxe ra hor. Atunai jote etze bat, sardinai bi, txitxarruai bi, berdelai bi, antxoa txikixai, antxobiai hiru ta, txikixai lau, entendidutenzu? Lautik gora bara, zoze desgrazixe, mmm, lautik gora e! Ze lau izaten dalako txitxarro txikixe eh edo antxoa txikixe. Ha ixaten dalako antxoi.
- Ta esate baterako zelako desgrasixe edo?
- Denporaldi dauela
- Denporaldi edo gaixi. Bañe baten bat galdutakun izaten zan generalin.
- Bai? Holakuk asko egongo dire, ezta?
- O(i)n eh oin ibiltzeitzuez helikopteruk eh, elikopteruk ibiltzen di; herriatan ta be, gaixoik dana sartzen dabe helikopterun, hil edo bizi ba ospittalera ta lehen ez zauan helikopteroik eta hildakuk, hilda daz.
- Bai, barkuek be ez zien oingo modokuek.
- Ez, lehen egurrezkuek zien, on eeh arrasteruk horrek eh burdinezkuk di, horrek txapa txapazkuk.