Markina-Xemein (Bizkaia)

Ur bila errekara; "andrazkoen lanak"

Ur bila errekara; "andrazkoen lanak" <p>Ur bila errekara eta baita arropak garbitzera ere. Harria. Emakumeen lana zen. Etxeko lanak egiten zituzten mutilak ez zituzten begi onez ikusten.</p>

- Ta uren bille nora joaten ziñien-edo?
- Erreka. Ta guk hamen urran geunken. Ta urrin eukenak. Bai, erreka jun biher arropak zertza, aklareta be. Harrixe eote zan, harrixe jo ta harrixe.
- Ta hori, andrak bakarrik?
- Bai, andrak. Gizonak pentsau bez, ene! Ta gizonak, andrak ez eben nahi gizonak biherrin ikusi. Ene, marikitak zin gizonak biherrin ekitten baben. Bai. Nik, ez dot nahi holako gizonik eukitterik. Marikitatzat, biherra eitten baben! Ezkatza garbittu edo hori-edo. Andrezkuen biherra eitten baben, marikiti.
- Oin, bestelakuk nahixa, ba?
- Oiñ, kanbixau de.