Eskoriatza (Gipuzkoa)

Basoak. Langintza zaharrak: ikazkintza eta karobiak

Basoak. Langintza zaharrak: ikazkintza eta karobiak Basoak nolakoak ziren. Oraindik ere pagadiak daude. Lehenago ikatza egiten zen; zein garai izaten zen egokiena langintza horretarako. Egurra noiz botatzen zuten. Mirenen etxean ikatza eta karea ere egiten zuten. Karea soroetan botatzen zen.

- Baso inguruak-eta kanbixau dia edo lehenau, ba, ez dakit, oin piñua be ikusten da…
- Bai, gehixau dau, bai. Han nere basarrixen ondiokan be pagadixek badaukie, e? Mendixen. Bai. Lehenau iketza itten zan. Martixen botaten zan, martiko ilbeheran, egurre, ta gero setienbrien edo larriñak-eta eitten zienien, ezta? Garixek trillau ta [haik] eitten zienien handik eta San migeletara —hemen da San Migel, ezta?—, handik eta San migeletara, ba, gizonak-eta eitten zittuen, ba, mendixen iketzak. Bi txondor edo hiru edo… Ba, bueno, dirue be nunbaittetik biher zan ta…
- Eta txondorrak ze eitten zian auzolanian edo…?
- Ez, ez, bakotxak beriek. Bakotxak beriek.
- Bai, segun… Batzuk eitten euen beste batzuk ez. Gure etxien itten zan. Ta karobixe erre be bai solorako karie botateko.
- Martiko ilbeheran paguei moztu abarrak, “bota” hori da.
- Iketza eittekue.
- Bai, bai, bai. Bai, bere mugarrixekin daz, bakotxak bere basuek die. Ta, ba, han… Ni gaztie nitzenien? Bai, bai. Ta karobixe erreten be bai akordetan naz.