Zeberio (Bizkaia)

Hileta-elizkizunak

Hileta-elizkizunak <p>Kantuak eta otoitzak berdintsuak izaten ziren hileta-elizkizunetan, baina hilkutxa, koroien eta abadeen kopurua eta abar ezberdinak aberatsa izan ala pobrea izan. Lepoan eramaten zen hilkutxa etxetik ortu-santura.</p>

-Eta entierruetan, danontzat zien entierruek bardiñek?
-Ez, bueno kantuek eta bai baie... kajea ba batzuk hobetxugoak beste batzuk txarragoa. Koroia bat edo bi, hori egoten zan bastante.
-Elizkizune danantzat bardin?
-E?
-Elizkizune?
-Bai. Bai, bueno batzuk aukiten auzen familiarra, auren abadeak, eta igual hemen batek... Hiru egoten zan, horrik hirurok. Lau be egoten zien, baten batek aukiten bauen auren familiartekoa, lau egoten zan igual abadeak. Ostentzean, normalean nire denporan, hiru, hirurek.
-Eta, etxetik ortusantura zelan eroaten zan?
-Lepoan. Eske ez egoan kamiñorik... osea, sorbaldan. Bi aurreti ta bi atzeti. Baia oin danan kamiñoa daoure ta dana da kamiñoagaz.
-Ta nortzuk eroaten eben?
-Auzokoak, zeuk guruzuzenak.