Markina-Xemein (Bizkaia)

Batzokia

Batzokia <p>Osaba bat Santanderren egon zen kartzelan. 'Trosky' ezizenekoa kartzelan hil zen. Bazen batzokia Markinan. Euren etxean bi boto ei zeuden, nazionalistena eta karlista; tabernariak zirenez, ondo egon behar denekin.</p>

Transkripzioa

- Eta, hemen Markiñen egon zan, herriko jentin artien enfrentamentoa? Batzuk, eurek francotarrak zielako edo karlistak edo republikanuek eta?
- Bueno, nik ez dakit hori zelan izengo zan, edo ez dot. Baiña, gurien be, tio bat, nirie, egon zan kartzelan. Santanderren egon zan. Ta, hori gure aittan lagune be, hori be ez dakit nun, nun kartzelan. Hantxe, hil zen. Hori, Guada ta, hantxe. Bai. Hantxe hil zen.
- Trosky. Bai, hantxe hil zen haxe be. Baiña, egongo zan baiña ni, gaztie nitzen ta nik.
- Eta, holan batzokixek-eta? Batzokirik-eta, egon zan hemen edo?
- Batzokixe, bai e. Batzokixe, beuen. Foteroko lelengo pixuen eon zan batzokixe. Hori akordeten naz.
- Eta, ezer paseu jakon batzokixeri, nazionalak sartu zienien?
- Ez, ez, ez, ez. Ez, hori oin be, oin ez, oin botata barrixe ein dabe baiña, ostontzin behie, igul-iguela euen.
- Ta, karlistan zentrorik-edo errepublikanuena-edo? Ez?
- Ez takit nik. Nik bakarrik dakit, gurien boto bi izeten zien. Hori, akordeten naz. Ze, ama gurik esaten eban: etorri da Gaitanenekue botuan eske. Hari, batek eitten otsen. Ta, bestie, bestiei.
- Zuen negozixu euen da?
- Bai. Gurien danei ein biher. Hoixe beroi.