Txalopetxeak; Santi taberna

Txalopetxeak; Santi taberna <p>Ardoa zahagietan gordetzen zuten. Enbarkazio bakoitzak bere taberna zuen, "txalopetxia", eta ardo kuartilu bat edanda konformatu behar ziren, ez zegoen gehiagorik-eta. Santi lehenengo taberna zen, gerora bihurtu zen jatetxe.</p>

- Ta gero harek e lehengo ardaua nun gordeten zan? Horrek.
- Zahagidxa. Zahagidxa, “pellejo”.
- Halako handidxak zirian ?
- Bai, bueno.
- Ta jentie ardaua erosten joaten zanien ze joaten zan bakotxa bere botelliaz, edo zelan ixaten zan hori?
- Orduan lehengo lehen zirian txalupa txikiñak izaten zirian, enbarkaziño bakoitxak eukitxen eben bere tabernia. Ta hantxe kuartillo bat, itxasora juten zirian kuartilloko bat. Ta urteten baeben kuartilloko bat neguan. Hantxe haxe kuartillua edan ta bigarrenik ezin edan, ez euan ta.
- Ta bera Santi lelengo hasi zan taberna lantxerik ta gero restaurantera bihurtu zan ezta?
- Restaurante bai.