Legutio (Araba)

Eskola bukatu osteko lanak

Eskola bukatu osteko lanak 12-13 urte zituen arte ibili zen eskolan; eta, orduan, josten ikastera joan zen Durangora eta Gasteiza. Gerora, amari laguntzen aritu zen etxean.

Transkripzioa

- Ondo. Gero aurrera pixka bat egiteko, ya, bueno, noiz arte egon ziñan eskolan? Zenbat urtera arte edo?
- Ba, hamahiru urte arte, hamabi-hamahiru urte arte, hamahiru urte, halakoren bat…
- Ba, ez, orduen hamalau urtegaz eoten dire, hamahiru urtegaz gero ya amaiten zeban eskolakue, ta juaten zenitzen gero ikasten josten ta, bordatzen ta josten, ta egonda nago Durangon.
- A, Durangora?
- Bai, ta gero etxean laguntzen amari, ze klaro, etxean… Ba lau, lau neba, aita, beti kanpokoren bat, ama, ta solora ta jun bihar eban nere amak ere, ba orduen etxien be egoten ta lan asko.
- Lan asko egoten da, ez?
- Ta nau be juaten nintzen solora, ta askobarres, belar-denporetan, ta orduen garia be bai eoten zan hemen. Auen gari asko, hemen oin ura dagoena, tapauta… honeik behiyok, hor lelengo, hemeti etxeetati, hemen… hemeti berantza ezeten zan ereiñak, ortuak, ortuak eta ereiñak, ta gero ya dana ezeten zan garia, garia, ta hona bestaldera be bai. Bai, hemen garia ta bederra eoten zan udan, ta eoten zan lan asko, ta orduen etxeko guztiak egoten gintzen…
- “O sea que” eskola amaitu eta etxean beharrean eta lanean eta ortuan eta…
- Bai, etxian ta danien… Ta gero kanpora juan naz, juaten nitzenien, be etorten nitzenien etxera… Bai, lanea, lana etxian, ta ortuan… Ta danien, ze juaten nitzen neguan, e! Hemeti Durangora ta Gasteisera be bai neguan… udan etxean laguntzeko.

Egilea(k): Ignacio Carrera