Legutio (Araba)

Garia larrainean nola jotzen zen

Garia, ebaki ostean, larrainean jotzen zen, behorren edo ganaduaren laguntzarekin eta "trilluarekin". Gero lastoa apartatu eta "iperretara" jartzen omen zuten. Lastoa eta "agotza", bi berbak erabiltzen ei dituzte.

- Gero larrenien. Ebei, ta gero, ba, larrenera eruen, ta larrenien trillau bihorrakin ta behidxekin. Behidxekin gero, ba, trilluekin. Ta bihorrakin, ba, bihorrak igual bost edo xei edo lau bihor, ezta? Bakotxak eukezenakin, ba haekin, sokakin ta, sietan bueltaka-bueltaka. Ta bueltie emon lastueri, ta gero, ba, lastue apartau ta garidxe edo orlue edo zer zan, ba, ifiñi iperretara, ta gero astindu ein biher zan.
- Iperretara...?
- Iper haixera.
- A!
- Iper haixera! Bai, bai, gero hemen zertu, ta hamentxe. Bai.
- Eta “lastoa” esan dozu eta, “agotza” zer da?
- Agotza, lastue agotza.
- Gauza bera da?
- Lastoa eta agotza.
- Bai, agotza. Euskeraz agotza; lastue erderaz da. Baie idxa… bai, sarritan esaten geban lastua; agotza, bai.
- Baiña zuek euskeraz agotza?
- Agotza, bai.