Getaria (Gipuzkoa)

Olagarroak nola harrapatu eta hil

Olagarroak nola harrapatu eta hil Olagarroak makila batekin harrapatzen zituzten. Olagarroa hiltzeko begitartean duen zaina ahoarekin apurtuz gero gozoagoa egoten omen da.

- Eta olaarruak eta? Nola harrapatzen zan? Nola harrapatzen dia olaarruak?
- Eskuakin o?
- Eskukiñ. Jesus! Hola gaxto samarrak… kakua, baiño gutxi… […]. Gue anaiak askotan eabiltzen zun harrek kakua. Baiña hola, etorri nahi ez bazun, burua atea ta, ta!, haizuluan, luzatu bai erruak hola, ta burua ixkutuan ta. Eaman, ta tzas!, sartu ta… olaarrua.
- Bestela, eskua sartu ta atea.
- Eskua sartu ta… Eskua sartu ez! Hola… [zihorra] esaten giñun guk, makilla, hurritzekua, harekiñ. Puntan garra, ta amarra o, o bakaillaua o, zeoze […], ta, tta! zeatzen zan. Ta, rrrrrrra!, seituan etortzen zan kanpoa. Burutik rak! heldu hola. Estutzen baziñun, ra!, dana heltzen zun hola, jata, behetik gora! Baiña justu-justu, rak!, ttak!, atea… Ta geo, bi begi eukitzen dittu, eta begi-tartian zaiña. Ta hartu ahuakin ta, krak!, ta, krak!, ra!, seittuan. Ta hobia. Beste batzuk hola, jo ta akatzen duen hoiek… Hesten nunbait odola o, heste, hesteta. Hori gozoaua.
- Biunaua.
- Gozoua. Sangratu iten, itxuraz. Bai! Hori askoek esaten zuen ta. Oaiñ, oaiñ ez. Oaiñ postizuak, ta oain ez da bate. Oaiñ, oaiñ, oaiñ ez.
- Danak, danak olaarrota. Olaarro pilluak ekarri’re. Oain geo, uain azkelnaldin’e galdu in zan, […]. Nunbaitt arrasteruak honeaiño etortzen zian ta jata garbi itten. Hi, ze, horreaiño beste, arrasteruak.