Errenteria (Gipuzkoa)

1924ko ekainaren 6an jaiotakoa

1924ko ekainaren 6an jaiotakoa <p>1924ko ekainaren 6an jaio zen. Donostiara gidabaimena ateratzera joan zenean, jaiotza-dataren gainean izandako anekdota kontatzen du.</p>

-Hogeita lauean.
-Ekaiñian, ekaiñaren seiean.
-Ekainaren seian.
-Nik atera behar nuen konduzitzeko karneta, ezta? Eta joan giñen [Iradi], Donostiara. Ta joan giñen aitta ta biok. Eta neska batek, “bueno, aber: edad” [y tal…]. Ez; “¿De dónde eres?” “De Rentería” […] “de Rentería”… Eta galdera gehiago… Eta galdetu zidan: “¿Qué años tiene usted?” “Estos sabrán mejor, mi padre… Porque yo era muy niño, muy niño cuando nací, y no me acuerdo”. Hala, kastillanoz oso erraxa da nahastea sei eta “dieciséis”; “junio” eta “julio”. Ta behar genuen Bigarren Gerra Mundiala, ze, “el día D”, izan zen el seis de junio, ta orduan enteatu nintzen benetan nintzela ekainaren seieko tipoa, e! Gerra bat!

Egilea(k): Aitor Errazkin