Erandio (Bizkaia)

Andra Mari eta Gorpuzti egunak familia batzeko jaiak

Andra Mari eta Gorpuzti egunak familia batzeko jaiak Andra Mari Egunean, abuztuan, denak elkartzen ziren etxean. Bakailaoa piperrekin, arroz-esnea eta moskatela jaten zuten. Gorpuzti Egunean aititarenera joaten ziren.

- Etxekue?
- Ez, ez, ez, hori eiten gendun Andra Mari egunen, osabak etxen. Eta Gorpuzti egunen danak aititena. Hori eiten gendun, bai. Baia Andra Mari egunen, “quince de agosto”, danak etxera. Amak eiten euen “arroz con leche” eta “moscatel” eta piperrak makailoaz eta hori bazkarie izeten zan eta postre gurea eta pozik! Halao fuente batzuk handi iminte, “arroz con leche”a, zelan kanela iminte eta mahaia. Mahaia aparte euki naben, ez [esueteko], aparte euki euen beste mahai bat jaietarako. Ta hantxe ganen iminte gendun “arroz con leche” danak fuentek ederrak… Eta hori eiten gendun postre eta…
- Zelan eitten eban "arroz con lechie"?
- Bueno, apurka-apurka, etxeko esneaz eta oso elegante, geur baiño goxoau, baia oin… Ta hori be akordaten naz, piperrak halan, piper gorrikaz iminte makailo eta primerako, elegantena izeten zan.
-Orduen Gabonak eta holako egun berezixek?
- Bai, hori be besegu egun... [...] izengo zien, ze guretzat zati bet jateko be… Baia beti-beti-beti, bai bai.

Egilea(k): Lucas Mezo