Gaixotasun batzuen sendabideak

Kukurruku eztula sendatzeko, barraskiloak onak zirela esaten omen zen.

- Karakolen zera bai entzun… Kukurruko eztulakin ta karakolen mokua zana ona ta… Bueno, geuk ez…
- Bai, jarabia, jarabia etara karakolen zerakin.
- Haura geuk ez giñuan [zertu].
- Gu egon giñan sei anai-arreba batera kukurruko eztulakin. Ta anai gaztena Antzuolan bizi danak hiru hillebete [zeuzken], ezta? Ta bueno! Haura ez dakit zela salbau be in zan, e? Gu be… bueno, [haundixak] ez, baiña haura eztulka hasten zanien, e, ohian baldin baeuan, bueno! Jo-ta jaso eitten giñuen, e! [Ze] sarrittan, bueno! Bueltau eziña, e! Ta orduan, artian bakunau barik egongo giñen gu. Orduen bakunaik be ez zan horren kontra… Oin, ba, bai, baiña… Sei batera, e!
- Gu egon giñan lau batera […kin], lau: bi lehengusu eta gu beste bi.
- Hori, zera… elgorrixa?
- Bai.
- Baiña kukurruko eztula txarraua da. Zuek, ba, elgorrixa hori bero-berotan konserbau eta hori. Baiña kukurruko eztula, ba, eztula da, ta bueltau ezindako eztula. Ta estu gure […].