Azpeitia (Gipuzkoa)

"Pelaio"-ekin soldadu

Hizlaria(k): Etxaniz Uranga , Joxe

Gerra denboran, 2.000 soldadu galiziar egon ziren Azpeitian. Soldaduek San Agustingo elizan egiten zuten lo. Logelak libre zituzten etxeetan ere lo egin ohi zuten soldaduek; Joxeren etxean bi soldaduk lo egiten omen zuten. Umea zela, CEDAtan, falangistetan eta "pelaio"etan izena ematen saiatu zen, soldaduen uniformeak erakarrita. "Pelaio"ekin Zarautzera desfilatzera joan zeneko pasartea kontatzen du. Gibert zenarekin eta Saturno Eliasekin instrukzioak egitera joaten ziren Eskuztara. Joxek 10 urte zituen orduan.