Azpeitia (Gipuzkoa)

Umeak, janaria eta etxeko garbiketa

Umeak, janaria eta etxeko garbiketa Umeak nola hazi zituen azaltzen du. Etxean esne ederra zuten, eta ogia ere bertan erretzen zuten. Umeei gasak jartzen zizkien. Arauntzan ez zuten argirik izan; kandelak, farolak... Ura ere ez zuten, astoan kantinak hartuta bila joan behar izaten zuten. Arropak garbitzera ere errekara joaten ziren. Lixibari buruzko azalpena ematen du. Sutako hautsa erabiltzen zuten arropei kolorea emateko. Etxeko zorua erratzarekin garbitzen zuten. Etxean usain ona edukitzeko menda-erratza jartzen zuten. Menda-erratza nola egiten den azaltzen du.