Senarra nola ezagutu zuen

Senarra nola ezagutu zuen Bere senarra, aramaioarra, Udala auzora bizitzera etorri zenean ezagutu zuen. Auzoko jaietan izaten zen urteko erromeria bakarra Udalan.

-Esan dozu gizona Aramaixotik etorri zala.
-Aramaixotik, bai.
-Eta zelan ezaugutu ziñazien?
-Osea, hari aitta-amak hil jakonien, ha auzuen egon zan apopillo. Hemen egon zan taberna baten, apopillo auen.
-Aitta-amak galdu zittuen gaztetan?
-Bai, gaztetan. Umetxuek ziela umezurtz anai-bixek geratu zien, Mallabixen hazi zien primo bateaz, eta gero handik puxkat hazi zienien hemen ospittalien geratu zian, eta ospittaletik ba lanera ero ekin zanien, apopillo etorten zien auzora.
-Eta lan hemen bertan eitten eben?
-Arrasaten frabikan baiña hemendik lanera faten.
-Bizi hemen?
-Bizi hemen. Lo ta hemen. Osea, frabikan ebitzen lekuen hemen auzoko tabernakue han ebillen biharrien eta berak esan utsien: “Ba gure bozue etorri, lo eiñ, eta gero ba geuri basarrixan lagunketa alde eta, eta ezebe eztotsueu kobrauko ta...”. Halan etorritta azen horra.
-Mutiko langilliak orduan.
-Erromeixan baten edo ezautu ziñuan?
-Auzuen, auzuen bertan, erromeixatara faten gintzen, ala? Ez auen, orduen ez auen ezer, e.
-Auzuan etzan egiten erromeriarik?
-Ez auzuen etzan itten. Auzoko fiestetan ero bai, urtien behin ero eitten bazan, baiña. Bestela ez auen hemen ezer. Etxien beti.