Arantza (Nafarroa)

Txondorra pizterakoan zer egiten zen. Txondor egitea

Txondorra pizterakoan zer egiten zen. Txondor egitea Txondorra egiterakoan eta sua barrura sartzerakoan, pala bakoitzari gurutzea egiten zioten. Juan aritu izan da txondorra egiten. Plaza zelaitu, egurrak kokatzen ziren, goian arbaztak, eta egur gero eta txikiagoak. Gainetik orbela eta gero lurra. Goitik sua botatzen zen eta gero egur xehea bota behar izaten zen noizean behin eta sua zirikatu. Inguruan hainbat zulo izaten zituen txondorrak suak arnas zezan. Laino gisako kea atera behar zuen txondorrak, bestela ez zen ongi. Juanek gaztainarekin egiten zituen txondorrak, baina pagoa eta haritza ere erabiltzen ziren. Pagoa zen egurrik onena. Gaztainak zartakoak egiten ditu. Arotzek maite dute gaztaina.