Erromeria Lizargaraten

Erromeria Lizargaraten Lizargaraten igandero egoten zen erromeria, eta hara joaten ziren. Han ikasi zuen dantzan. Sarramendiko Gregoriok jotzen zuen soinua.

-Hori Oñati da.
-Bai, badakit Oñati dana. Guk dantzan ikisi giñuan lekua Lizargarate da.
-Hango erromeixetan?
-Hango erromeixetan. Lizargaraten jaiero egoten zan erromeixia orduan eta gu Antzuolatik gu kuadrillia Lizargaratera juten giñan. Hango neskakin dantza eittera. Oñati hor, e, Askazuri, Koixkar...
-Aurreko Mendi dana.
-Aurreko Mendixa, zuek Oñatin Aurreko Mendixa esaten jatzue. Bai, hor erremeixia itten zan jaiero. Oiñ zertuta dao, inbalido dao, baiña Gregorio Sarramendikuak joten zeban soiñua, ta Beittiko Pilar haren andria ta Beittiko Pilar ta Jesusa ta Goittikuak horko neskak [...]. Han ikisi giñuan dantzan, Lizargaraten. Ikisi ez, bueno.
-Dana holaxe.