Gerra ostean baserritarrak kalera lanera

"Kalea baserritik sortutakoa da". Orain baserritarra kaletik bizi da; baserritik ez dago bizimodua ateratzerik.

-Gerria amaittu zanian asko aldatu zan hau?
-Bai, asko, asko kanbixau zuan. Eta gero reboluziñuak ekarri jok hamen ba gauza asko. Eta jornal, fabrikak eta hasi dittuk jornalak eta gauzak. Orduan ba basarrittik bizi zuan jendia. Kalian ez jauan ezer eta. Eta nik esango dostat: kalia be basarrittik sortutakua dok. Oin hoixe pasatzen dok hemen, basarrittar danak ba jarek kalera etorritta. Jornalak emuten jok, ostian lurrak eta baserriko jeneruak ez jok emoten ta. Jornalik ez jak hor eta.