Gerra osteko egoera

Artoa, garia, babak hartzen zituzten baserrian eta ez zuten gerra ostean goserik pasatu. Ogia astean behin egiten zuten. Errotara joan behar izaten ziren garia ehotzera.

-Gerrie pasau ta gero jana beharra euki ziñuen edo jana beti euki dozue?
-Bai, gurian basarrixan hartzen zuan artua, garixa, ta babia ta anea asko. Langostinoik eta ez ez giñuan jaten, baiña artua, sagarra, babia, ogixa, etxian itten zuan orduan ba, zera, labia jeuan eta zortzi egunetik eitten zuan etxian ogixa. Errotara joan, gure etxe onduan errotia zuan, han uruna gertau, preparau, etxera ekarri eta gure amak eta eitten juen, amamak´e bai. Labeko sua esaten jakuan.