Amasa-Villabona (Gipuzkoa)

Villabonako sastreak

Villabonako sastreak <p>Villabonan bi sastre ziren. Gizonezkoentzako eta mutil gazteentzako arropa josten zuten. Jaurnartzeko arropa. Brich prakak.</p>

- Bestela tela dendarik hemen Villabonan ez zan egongo?
- No habia de telas asi, no me acuerdo de Villabona, no. Sastre bat bazan bai hor Villabonan, bai. Itten zittunak trajiak eta dana pero telas no, no me acuerdo. Bueno, sastriak bi zian. Bat... pero eran este... galtzak eta hola iten zittun. Beste bat'e bai, Balerdi era. Harek galtzak itten zittun asko, ta telak edukitzen zittun hola gizonezkuantzako alkandorantzat eta zera hori. Ta gero beste bat sastria hor zan beste bat, sastre ona zan, Silasa.
- Sastriak gizonezkuendako josten zuten?
- Gizonezkuentzako, bai. Ta mutil kozkor... ordun nola komuniyoa iten zittuen mutil kozkor batzuek, ez dakit akordatuko zean, estos pantalones "breehes" ez zera gogoratuko hemen hola bolsa batekin aterata?
- Bonbatxo...?
- Bai hola hemen pantorrillan erdin hola zera batekin. Bai hori gure anaiak komuniyoa haundiya iten zuen, bat ttikiya, ta gero bestea hamaika urterekin bestea haundiya. Ta gero ordun trajia in behar izaten zitzaion e! Ta hoi akordatzen, horrek iten zizkiyon ta xon "breeches" que le llamaban. Pantalones "breeches", beheraiño ez zien aillatzen, pantorrilla erdiraiño con una bolsa ahi.

Egilea(k): Irati Lizeaga (Badihardugu Euskara Elkartea)