Tolosa (Gipuzkoa)

Txekorra saldu eta haragia erosi

Txekorra saldu eta haragia erosi <p>Urtean, 12 bat txekor hazten zituzten. Gero, hiltegira eramaten zuten aberea. Txekorrak kanporako hazten zituzten. Etxerako, haragia kaletik ekartzen zuten.</p>

- Txekorrak urtian zenbat izaten zian?
- A! Ordun… nik zenbat esango dizut, ba? Horixe bai detela zaille! Gehienaz´e zenbat izango zien, ba? hillen bat izango al zan? Hillen bat. Hillen bat. Ez dakit, e. Hamabi txekor. Handik aurrera ez zan izango […].
- Eta txekor hua etxeako ez zan izaten sekula? O bat etxeako ta bat kanpoako o… nola?
- Ez, ez, beti gustoa, gaiñera, ta kanpoako. Ta behar zan haragi pixke, egunero nola kalera juten zien, asko ez zuen ekarriko, baiño behintzat beti ekartzen zan; ekartzen zan, andrek o juten zanak, zeati, karnizeriti.
- Ordun, txekorra saldu ta gero haragiya erosi?
- Haragi pixkat, bai. Badakizu, ordun diru pixka… [haren zea] izaten zan, beti izaten zan zeoze.